משרד האדריכלות ועיצוב הפנים המוביל, בחברת balbek bureau, נבחר לתכנן חלל משרדים חדש לחלוטין לאחד המשרדים הגדולים של חברת תאגיד החדשנית "גרמארלי". מיקום המשרדים הינו בקייב שבאוקראינה, ומונה כ-150 עובדים. שוחחנו עם המעצב הראשי, אנדריי, כדי לדון בפרטים, באתגרים ומדוע הם בחרו בלהשתמש דווקא בסקצ'אפ לפרויקט המאתגר זה.
תן לנו קצת רקע עליך, על הצוות שלך ועל סוגי הפרויקטים שאתה עובד עליהם.
סיימתי את האוניברסיטה הלאומית לאדריכלות בקייב, שם סיימתי את התואר באדריכלות. אחר כך התחלתי לעבוד ב-balbek bureau כאדריכל. balbek bureau עובדת על פרויקטים מסוגים שונים ואינה מוגבלת לנישה מסויימת. עם זאת, יש לה העדפה למגזר העסקי והמסחרי.
לאחרונה השלמנו את עבודתנו במשרדי חברת הענק "גראמארלי" בקייב.
צוות העיצוב שלנו מורכב מ -40 איש וכולל אדריכלים, מעצבים חזותיים ומנהלי פרויקטים. אנו עובדים בצוותים יצירתיים בהם יש אדריכל מוביל, ראש צוות, אדריכלים, מעצבים ומנהל פרויקטים. באופן כללי, כל צוות מורכב משלושה עד עשרה אנשים. מכיוון שהמשרד מספק שירותי עיצוב פנים למגוון רחב של תעשיות, צוותי העיצוב נוצרים על פי סוג הפרויקט או הסגנון הספציפי של הפרויקט. לדוגמא מלונות, חללי משרדים גדולים, משרדים בינוניים, בתי קולנוע, תחנות דלק, מכוני יופי, אולמות תצוגה וכו.
לאלו מאיתנו שלא שמעו על חבר הענק "גראמארלי". מי הם ובמה הם עוסקים?
חברת "גראמארלי" היא חברה בין לאומית בעלת משרדים בסן פרנסיסקו, ניו יורק וקייב. הם פועלים 24/7 ומשרתים כ"עוזרי כתיבה דיגיטלי" למיליוני אנשים ברחבי העולם.
"גראמרלי" הינה פלטפורמה הדיגיטלית חדשנית מתקדמת.
מה ניסיתם לייצר בעיצוב המשרדים של "גראמארלי" והאם היה ללקוח דרישות מסויימות?
חברת "גראמארלי" גדלה משמעותית עם השנים. בשנת 2016 הם הכפילו את מספרם והיו צריכים לעבור לחלל גדול יותר.
אופי עבודתם דרש מגוון חללים לפעילויות שונות:
- אולם ישיבות גדול
- חדרי ישיבות מרובים, קטנים יותר ומצוידים בטכנולוגיית שמע ווידאו איכותית לכנסים ברחבי העולם
- אזור הקבלה
- חדר מנוחה אטום לרעש
- חדר תנומה
- מספר אזורי טרקלין
- אזורי שירותים
ועוד…
דרישות אחרות מצד הלקוח, כללו שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, פלטת צבעים חמימה עם תחושה ביתית ויכולת גישות של החלל. הצוות שלנו היה אחראי על בחירת מיקום המשרד, פריסת המשרד, קונספט הפנים, הריהוט, והציוד.
כיצד אפשר לייצר קווים מנחים לעיצוב משרד כה גדול אשר מכיל מגוון רחב של חללים בעלי דרישות שונות?
מעל הכל, מעצבים הם אמנים. מסיבה זו פיתחנו רק הצעה עיצובית אחת, תוך התחשבות בכל הדרישות הלקוח. לאחר מכן, הלקוח סיפק משוב על העיצוב וביקש שינויים. ערכנו את השינויים המבוקשים במקום בו היה צורך, אך באופן כללי, לא יצרנו מגוון פתרונות עיצוב, רק כמה וריאציות לפריסת המשרד.
מה היה תהליך העיצוב שלך בעבודה על חללי "גראמארלי"?
התחלנו בבחירת המיקום למשרד החדש. היינו צריכים לבחור בין חמישה לוקיישנים שונים עם פריסות שונות לכאורה. הזוכה היה מרכז העסקים של גוליבר במרכז העיר. מכיוון שלא היה לנו הרבה זמן לפרויקט העיצוב, ההחלטה הייתה לבצע את כל ההדמיות באמצעות סקצ'אפ בלבד, ולא להשתמש בתוכנות מסובכות יותר, כפי שאנחנו עושים בדרך כלל. בזכות העבודה המהירה עם סקצ'אפ , חסכנו כשלושה עד ארבעה שבועות של תהליך ובעזרת הדגמים שיצרנו בסקצ'אפ, הצלחנו להמחיש את החלל ללקוח בצורה מעולה.
לאחר מכן, הפרויקט נמסר לכל עבודות ההנדסה והביצוע. תוך כדי בחירת ריהוט וחומרים דקורטיביים, בדקנו גם את כל פריטי הרישום והשרטוט של המהנדסים ווידאנו התאמה לפרויקט העיצוב שלנו. שלב הבנייה נמשך כשנה.
האם במהלך הפרויקט, נתקלת באתגרים כלשהם? אם כן, מה הם היו?
כן, העיצוב היה מאוד ייחודי לחלל, ולכן נתקלנו באתגרים רבים, כולל יצירת סביבת עבודה פתוחה עם שני מפלסים, גשר תלוי, חדר תנומות, שילוב אור טבעי ואלמנטים אחרים ליצירת סביבת עבודה ידידותית.
אזור המשרדים המקורי כלל רק מפלס אחד בשטח של כ-300 מ"ר. כדי ליצור שימוש במקסימלי בחלל הנתון, חילקנו את שטח המשרדים למפלסים שונים, ובעזרת גשר תלוי, חיברנו אותו למדרגות פתוחות. כמו כן, בעזרת הרחבה של שטח הביניים, יצרנו מפלס נוסף, אשר ישמש כסביבת עבודה. רעיון פריסת במשרד של "גראמארלי" היה לייצר אזור מפגש בקומת הקרקע. הכל יתרכז סביבו ויהפוך את האינטראקציה בין העובדים למוקד. אזור המפגש יהיה למעשה "לב" המשרד וסביבו שישה אזורי עבודה פתוחים, בעלי מחיצות לבידוד אקוסטי.היינו צריכים לוודא הפרדה בין חללי העבודה אך לאפשר גם תחושה של "פתיחות". לשם כך פיתחנו עקומה רדיאלית להפרדת אזורי העבודה, וחיברנו את הקומה הראשונה והשנייה עם גרם מדרגות פתוח.
חדר התנומה היה אלמנט עיצובי נוסף. החדר היה צריך להיות שקט ונוח כדי שהעובדים יוכלו לנוח, להירגע ולצבור אנרגיות להמשך היום. חילקנו את החלל לשלושה סגמנטים מרגיעים. בכל אזור היו וילונות כהים בכדי לחסום אור מבחוץ וחיישן מתחת למזרן אשר יתריע אם החדר תפוס, כך שאנשים לא יפריעו.
אזור טריקי נוסף היה שילוב הגשר התלוי. אורכו של הגשר הוא תשעים מטרים והוא מתעגל סביב המשרד בעקומה עדינה, משקיף על המשרד כולו ומתרחב מעט כדי להכיל חדרים בדרכו. לגשר אין תמיכה קרקעית, הוא מוחזק רק מהתקרה. כדי להקטין את עובי הגשר למינימום, העברנו את צינורות מערכת הממטרות מתחת לקומה הראשית ושילבנו אותם בגוף מבנה הגשר.
לגבי דרישת האור הטבעי, איך ידעת כמה אור טבעי דרוש לסביבת עבודה נעימה? האם ניתחת זאת?
לפי קוד העיצוב הסביבתי של בנייני מסחר עירוניים, עומק היקפי של 6 מטר, או פעמיים מגובה הרצפה עד התקרה, יכול להיות מואר ביום. לפיכך, הבניינים העמוקים מ- 12 מטר, דורשים אור מלאכותי יותר. חלל משרדי "גראמארלי" בקייב מכיל 8.8 מטר בהתאמה. לכן מיקמנו את אזורי העבודה קרוב יותר למקור האור הטבעי ואת חדרי העזר עמוק יותר במשרד והושלמו להם תאורה נוספת.
מה גרם לכם לבחור בסקצאפ' לעיצוב חלל המשרדים של "גראמארלי"?
בחרנו ב-סקצאפ', בגלל קלות השימוש והמהירות. הפרויקט היה תחת מועדים צמודים והיינו צריכים כלי שיאפשר לנו לעבוד מהר. בדרך כלל, אנו משלבים תוכנות נוספות, אך לא היה זמן לעשות זאת. יצרנו הכל בסקצאפ'- מהעיצוב המקורי ועד לפרטי הבניין הכי קטנים.
מה היה תהליך העבודה שלכם בסקצאפ'?
ראשית, התחלנו במידול החלל באמצעות מדידות באתר. לאחר עבודות התמקדנו בייצור קווים מנחים לעיצוב החלל. בהמשך, עברנו לפרטים קטנים יותר כמו שילוב של ריהוט, תאורה ומרקמים. כדי לחסוך זמן השתמשנו במודלים ממאגר מודלי התלת-מימד החינמי של סקצאפ' (3D WAREHOUSE) או מאתרי יצרני הריהוט והאביזרים למשרד. החלק האהוב עלינו היה הצגת המודל ללקוח. השתמשנו בסצנות ששמרנו בקובץ הסקצאפ' של המודל כדי להציג דברים מצחיקים, כמו עוגת יום הולדת במגירת שולחן. לא השתמשנו בתוספים חיצוניים עבור סקצאפ. כל העבודה בסקצאפ' הייתה אך ורק על-ידי סרגלי הכלים הבסיסיים של סקצאפ'.
מה היתרונות שבשימוש בסקצאפ' בפרויקט אדריכלי ארגוני כמו זה של משרדי "גראמארלי"?
סקצאפ' מאפשרת לך לעבוד עם מודל גדול ומסובך בקובץ אחד, מלא לחלק אותו ל"תתי-מודלים" קטנים יותר. אני גם אוהב את התוסף הנלווה, SketchUp Viewer , המאפשר לנו להציג בקלות את העיצובים שלנו ללקוחות במחשבים הניידים שלהם.
כיצד ניהלת את המודל, רמת ומהירות הביצועים של סקצאפ' עם קובץ כה גדול?
למעשה, זה לא היה עניין גדול. שמרנו הכל במודל אחד מכיוון שלמשרד היה מתווה של חלל פתוח. על סמך התפיסה המרחבית הזו, היה מינימום של אלמנטים מצולעים.כל פרטי הפנים היו שכבות נפרדות. אלמנטים בלתי נראים (hidden geometry) לא נכללו במודל הכללי.
איך חברי הצוות שיתפו פעולה באותו המודל? האם היו אתגרים?
עבדתי על המודל הכללי שלסקצאפ ו"מודלי סיוע" ספציפים לחברי צוות, הכללו אובייקטים מפורטים בקבצים נפרדים. זה הפך את תהליך העבודה שלנו לקל ויעיל מאוד, דבר שהיה הכרחי בהתחשב בתאריכי הזמנים הצפופים בהם עמדנו.
האם השתמשת בסקצאפ' בפרויקטים נוספים? אם כן, אלו?
כן, אנו משתמשים בסקצאפ' ברוב הפרויקטים שלנו. הפרויקטים האחרונים בהם השתמשנו בסקצאפ:
לסיום, מהי הפקודה המועדפת עליך בסקצאפ?
הפוך פנים, "FLIP"